Śledziowa z burakiem w formie kwiata alba bombki. Sałatka jest bardzo fajna bo uzyskuje się w ten sposób porcje. Śledzie i buraki to idealne połączenie na świątecznym stole.
2 płaty matias z zalewy octowej
1 jabłko
1 cebula czerwona
1/2 por biała część
1 łyżka śmietany gęstej ukwaszonej
sól, pieprz
100 g łososia wędzonego
1 burak duży pieczony albo gotowany
natka pietruszki
Filety matias kroję drobno w kostkę, to samo robię z obraną cebulą, porem, jabłkiem. Por posypuję solą i odstawiam do zmożenia. Całość przekładam do miseczki, dodaję śmietaną, pieprz i całość mieszam dokładnie. Łososia dzielę na paski. Buraka pieczonego obieram ze skóry i obieram go dalej tak jak jabłko ze skórki. Chce uzyskać długie trzy paski buraka. Jeden zwijam w rulon, robiąc miejsce w środku na sałatkę ze śledzia. Buraka otulam kawałkiem łososia. Dekoruję natką pietruszki.
Ale fajny sposób na podanie sałatki:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane:)
OdpowiedzUsuńślicznie podane i smakowite :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane, super pomysł :)
OdpowiedzUsuń