czwartek, 15 października 2015

Kieszonki ze śliwką


Schab w innym wydaniu w formie kieszonek.Polecam nadzienie z śliwek, mojej rodzinie bardzo smakowało. Schab nie musi być nudny.






















4 plastry schabu po 2 cm grube
10 śliwek węgierek
10 dkg boczku wędzonego
2 korniszony
sól, pieprz
cubrzyca czerwona
mąka pszenna
olej

sos:
wywar od pieczenia sosu
1/2 szklanki śmietany 18 %
1,5 łyżki krupczatki

Plastry schabu nacinam z jednej strony tworząc kieszonkę. Solę, pieprzę, posypuje cubrzycą w środku kieszonki i na zewnątrz. Śliwki kroję na pól wzdłuż, pozbawiam pestek, korniszona kroje w paski, boczek także. Kieszonki nadziewam śliwką, boczkiem, i ogórkiem. Obtaczam w mące i smażę na oleju. W między czasie podlewam wodą i duszę na wolnym ogniu aż schab będzie miękki około godzinę.

Podczas smażenia mięsa i podlewania otrzymałam około 1 szklankę wywaru. Do kubka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę i rozrabiam. Po wyjęciu mięsa wlewam do gotującego się wywaru. Mieszam do zagotowania i wyłączam gaz.

7 komentarzy:

  1. A myślałam właśnie jak połączyć schab z świeżymi śliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawe! Fajny pomysł z wykorzystaniem świeżych śliwek zamiast suszonych - super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na "inny obiad", chętnie wypróbuję w wersji bezglutenowej:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne kieszonki, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalne nadzienie, skusiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń