Syte lekkie i rozgrzewające danie z dorszem i dynią w roli głównej. można go podać z kaszą, moja rodzina jadła go bez dodatków. Ryba nie musi być smażona, można ją podać w ciekawej i kolorowej wersji z dużym dodatkiem warzyw.
ryba marynata:
2 filety z dorsza
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 cukinie małe
1/2 dyni Hokkaido
1 papryka czerwona
1 cebula duża
70 dkg pomidorów
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
sól, pieprz
papryka wędzona
1 łyżka mąki pszennej
Ryby przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, pieprze, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.
Cebule, paprykę kroję w kostkę.Na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę i dalej przesmażam, następnie dodaję pokrojoną i obraną dynię, dorzucam sparzone i obrane pomidory które też kroję i dalej duszę. Na końcu dodaję cukinię pokrojoną w kostkę ona nie potrzebuje takiej obróbki długiej. Dodaję cukrzycę, paprykę wędzoną, sól, pieprz. Całość mieszam, na wierzchu układam filety dorsza i pod przykryciem duszę jeszcze pięć minut. Dorsz nie wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję mąkę i całość mieszam, dzieląc dorsza na kawałki. Posypuje natką pietruszki.
Zaskakujące i smakowite połączenie:)
OdpowiedzUsuńwspaniały gulasz, danie idealne dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ten gulasz.
OdpowiedzUsuńPycha!!!! Oblizuję się na sam widok!
OdpowiedzUsuńMogłabym z Tobą zamieszkać ,kocham takie obiady.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na gulasz :) Wygląda cudownie i bardzo kolorowo :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak kolorowo i zachęcająco. Aż chciało by się widelcem przez ekran sięgnąć.
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń