Zupa którą można zrobić w 20 minut. Szybka, prosta i do tego zdrowa. Z jarmużem który moja rodzina bardzo lubi.
2 ziemniaki
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka mała
1 por biała część
150 g jarmużu
3 łyżki kaszy jęczmiennej
1 litr rosołku drobiowego
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki
Jarmuż pozbawiam grubych łodyg, kroję. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, obieram i kroję w kostkę. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przekładam do rosołu drobiowego i gotuję, dodaję kaszę i dalej gotuję. Jarmuż dodaję na końcu i gotuję zupę jeszcze około 10 minut.Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem. Posypuję natką przed podaniem.
Ale bym teraz zjadła takiej zupki :)
OdpowiedzUsuńPyszna ,z pewnością.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńna zimno takie jak dziś zupa najlepsza, dawno nie jadłam jarmuzu
OdpowiedzUsuńNie pomyślałam by z jarmużu zrobić zupę, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy z dodatkiem liści szpinaku lub jarmużu. Twoja musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńMam jedną radę, jeśli chcesz żeby jarmuż nie stracił koloru to po wrzuceniu go do zupy gotuj go bez przykrycia. To samo dotyczy szpinaku, brokuła i innych zielonych warzyw ;) Pozdrawiam!!!
świetny pomysł na wykorzystanie jarmużu :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńsama bardzo lubię dodawać jarmuż do potraw, niestety w tym roku muszę obejść sie smakiem, bo jarmuż smakowały gąsienice:)
Pomysł przedni :) Świetna zupka!
OdpowiedzUsuńkurczę, nie jestem jakąś wielką fanką jarmużu, ale w takiej zupie musi dobrze smakować!
OdpowiedzUsuń