piątek, 30 października 2015

Zupa nic z karmelem



Zupa mojego dzieciństwa, kojarzy mi się z moją babcią i  z  mamą. Bardzo często tą zupę robiły.. Bardzo ją lubię, jest lekka jak puch, rozpływa się w ustach z karmelem świetnie smakuje.

















1 litr mleka
1 budyń
2 jajka
sól szczypta
cukier do smaku
1 laska wanilii

karmel:
1/3 szklanki cukier kryształ

Z mleka odlewam 1/2 szklanki, resztę zagotowuję z laską wanilii przekrojoną. Do odlanego mleka wsypuję budyń, cukier, sól, żółtka i mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Na gotujące się mleko wkładam łyżką  ubitą pianę. Przewracam pianę na mleku żeby się ściągnęła i wykładam na talerz łyżką cedzakową. Następnie do mleka wlewam rozrobiony budyń i zagotowuję .Zupę podaje z pianą i karmelem

Karmel:
Cukier wsypuję do rondelka i na wolnym gazie rozpuszczam go. Nie może być za duży ogień bo karmel nie wyjdzie. Cały czas mieszam, kiedy zacznie brązowieć trzeba uważać żeby za bardzo karmel nie zgęstniał. Wyłączam gaz i lejącym jeszcze karmelem polewam zupę na talerzu, resztę wylewam na papier do pieczenia tworząc wzory.

13 komentarzy:

  1. Pamiętam ją z dzieciństwa, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam! Ona nie powinna się nazywać "nic" tylko "cud"!

    OdpowiedzUsuń
  3. wieki jej nie jadłam, ale to też zupa mojego dzieciństwa:D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znam tej zupy, ale na pewno ja zrobię, same pyszne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to zaszalałaś. To się nazywa dzień dziecka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiele słyszałam o tej zupie, ale nigdy nie jadłam! Twoja wygląda cudownie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam, jak robiła ją moja babcia... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie znam tej zupy, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka musi być pyszna :)
    Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa :) muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawa :) muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń