sobota, 23 maja 2015

Udka wyluzowane ze szparagami


Udka które mojej rodzinie bardzo smakowały. Mięso jest soczyste za sprawą octu winnego który dodaję do marynaty. Szparagi dajnie się komponują z nimi.

















4 udka z kurczaka
8 szparagów zielonych
4 szparagi białe

marynata:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki majeranku
masło klarowane

Udka z kurczaka przekrawam wzdłuż i wyjmuję kostki. Mięso przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, olej, ocet winny, sól, pieprz, bazylię, majeranek. Mięso odkładam do lodówki w marynacie na noc.
Szparagi białe obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Dodaję szparagi zielone i dalej gotuję aż będą aldente. Około 10 minut razem. Na każdym kawałku udka układa po dwie szparagi zielone i jedną białą. Ściągam je za pomocą grubej nitki w rulon. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.

7 komentarzy: