Wiosenne pierogi z ciastem bazyliowym i nadzieniem szpinakowym. Uwielbiam szpinak wiosenny bo jest najlepszy. Pierożki mocno zielone i bardzo dobre. Pierogi zielono mi :-)
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ500
1/2 szklanki gorącej wody
1 doniczka bazyli
2 łyżki oliwy
2 łyżki zimnej wody
sól szczypta
Farsz:
40 dkg szpinaku
1 żabek czosnku
sól, pieprz
10 dkg sera feta
masło klarowane
Listki bazyli siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię i całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.
Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.
Ale bym zjadła takie pierożki , mniam <3
OdpowiedzUsuńJakie zielone! Piękne :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Super pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolorek! Na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twoje danie! Kiedyś też robiłam zielone pierogi, ale nieco inaczej. Teraz narobiłaś mi ochoty na taką wersję!
OdpowiedzUsuńale piękne!
OdpowiedzUsuńHeee, tak się zastanawiam gdzie się podziała doniczka :). Pierogi super narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńDoniczkę spałaszowałam no może nie dosłownie doniczkę ale zawartość :-)
Usuńależ one są zielone, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na pyszne pierogi, super
OdpowiedzUsuńŚwietnie i kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń