sobota, 2 maja 2015

Pierogi bazyliowo szpinakowe


 Wiosenne pierogi z ciastem bazyliowym i nadzieniem szpinakowym. Uwielbiam szpinak wiosenny bo jest najlepszy. Pierożki mocno zielone i bardzo dobre. Pierogi zielono mi :-)

























Ciasto:

250 g mąki pszennej typ500
1/2 szklanki gorącej wody
1 doniczka bazyli
2 łyżki oliwy
2 łyżki zimnej wody
sól szczypta

Farsz:
40 dkg szpinaku
1 żabek czosnku
sól, pieprz
10 dkg sera feta
masło klarowane


 Listki bazyli siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię i całość wyrabiam ręką na jednolitą  masę.Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.

Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.

12 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła takie pierożki , mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny kolorek! Na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba Twoje danie! Kiedyś też robiłam zielone pierogi, ale nieco inaczej. Teraz narobiłaś mi ochoty na taką wersję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Heee, tak się zastanawiam gdzie się podziała doniczka :). Pierogi super narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doniczkę spałaszowałam no może nie dosłownie doniczkę ale zawartość :-)

      Usuń
  5. ależ one są zielone, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny pomysl na pyszne pierogi, super

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie i kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń