Zupa smaki mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła ją moja babcia i mama. Szparagowa obowiązkowo musi być w moim domu z kluseczkami. Mogę się nią zjadać codziennie w sezonie szparagowym.
kluseczki:
1 jajko
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki wody ziemnej
sól szczypta, cukru
1 pęczek białych szparagów
4 zielone szparagi
1 litr wody
.
Szparagi białe obieram i kroję na kawałki. Gotuję pięć minut , dodaję pokrojone zielone szparagi i gotuję dalej około 5-10 minut.
Do miseczki wbijam jajko, dodaję mąkę, sól, wodę i całość mieszam. Ciasto na kluseczki wylewam do gotującej się zupy za pomocą łyżki. Gotuję na wolnym ogniu jeszcze od wypłynięcia na wierzch około trzy minuty. Zupę doprawiam sola, cukrem.
Bardzo smakowita zupa! Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNieco inna, bardzo fajna:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :) wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi kluseczkami;)
OdpowiedzUsuńSuperaśna!.
OdpowiedzUsuńKluseczki coś jak zacierki? uwielbiałam taka zupę, co prawda gotowana była bez szparagów. A z nimi pewnie jeszcze smaczniejsza!
OdpowiedzUsuńTak zgadza się kluseczki ala zacierki :-)
UsuńSuper pomysł - szparagowa z zacierkami, chociaż u Ciebie to raczej takie,, lane kluseczki,,... Pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) U mnie szparagi w zupie są zawsze w formie kremu, fajnie wypróbować coś nowego, więc może się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł. Zawsze widziałam zupy szparagowe w formie kremu. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńmodne szparagi i domowe kluseczki, świetne połączenie :-))
OdpowiedzUsuńmmmmniam!... pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńVery nice and lovely blog.If you are interested in following each others blog,you can follow me and I will follow you back.Please mention your Blog's URL in comments after following me.Love you.Big Kisses
OdpowiedzUsuńhttp://findshopping.blogspot.in/2015/05/best-online-shopping-sites-for-health.html
Zupka palce lizać!!
OdpowiedzUsuńzjadłabym nie jeden talerzyk :D
Uwielbiam szparagi, zupka obłędna, mniam
OdpowiedzUsuń