Szpinak uwielbiam i mogę go jeść w rożnych kombinacjach, szczególnie świeży. Polecam roladę ze szpinakiem i serem feta. Indyk jest delikatny i dietetyczny.
70 dkg filetu z indyka
60 dkg szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
5 dkg sera feta
przyprawa do kurczaka
15 dkg boczku wędzonego
masło klarowane
Filet z indyka nacinam tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. sole, pieprzę, posypuje przyprawą do kurczaka. Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli.Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody. Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. układam kawałki sera feta. Zwijam z krótszego boku w roladę. Boczek wcześniej zamroziłam i pokroiłam na cienkie plastry maszyna do chleba. Obłożyłam roladę plastrami boczku. Związałam roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażyłam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlałam ją niewielką ilością wody.. Przełożyłam do brytfanny, i piekłam pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu zostawiłam ją na chwilę w piekarniku
Świetne danie, pełne smaku i koloru :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają takie roladki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie roladki no i kocham szpinak <3
OdpowiedzUsuńFajne te roladki :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie! I do tego tak apetycznie się prezentuje, mniam :P
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!!! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te rolady, lubię tak przygotowane mięsko
OdpowiedzUsuńNie jadam mięska ale pieknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńmniam <3 idealna na obiad <3
OdpowiedzUsuńIdealne danie obiadowe
OdpowiedzUsuńPomysłowe i takie pysznie szpinakowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się prezentuje.Szpinak w połączeniu z indykiem musi być bardzo smakowity;)
OdpowiedzUsuńSuper .
OdpowiedzUsuńprzepyszne, soczyste mięsko :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała porcja mięsa!!
OdpowiedzUsuń