Strony

Strony

sobota, 23 maja 2015

Udka wyluzowane ze szparagami


Udka które mojej rodzinie bardzo smakowały. Mięso jest soczyste za sprawą octu winnego który dodaję do marynaty. Szparagi dajnie się komponują z nimi.

















4 udka z kurczaka
8 szparagów zielonych
4 szparagi białe

marynata:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki majeranku
masło klarowane

Udka z kurczaka przekrawam wzdłuż i wyjmuję kostki. Mięso przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, olej, ocet winny, sól, pieprz, bazylię, majeranek. Mięso odkładam do lodówki w marynacie na noc.
Szparagi białe obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Dodaję szparagi zielone i dalej gotuję aż będą aldente. Około 10 minut razem. Na każdym kawałku udka układa po dwie szparagi zielone i jedną białą. Ściągam je za pomocą grubej nitki w rulon. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.

7 komentarzy: