Sałatka makaronowa z pesto i szparagami. Zdrowo, zielono i lekko. Polecam w formie na obiad bo jest syta. Szybka i prosta do zrobienia.
250 g makaronu drobnego kokardki
5 szparagów zielonych
5 szparagów białych
10 pomidorków koktajlowych
olej
pesto:
1 pęczek pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera startego parmezan
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
Szparagi białe obieram, zielonych nie. Kroję na kawałki. Przekładam do garnka białe, dodaję sól, cukier szczyptę i gotuję. Po chwili dodaję zielone one krócej się gotują. Szparagi gotuję aldente nie mają być rozgotowane sprawdzam w międzyczasie.
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam.
Pietruszkę myję, odsączam i kroję. Przekładam do wysokiej misy blendującej. Dodaję słonecznik, oliwę, ser parmezan, czosnek. Całość miksuję na jednolitą masę.
Pomidorki koktajlowe kroję na pól, i przesmażam na odrobinie oleju.
Makaron łącze z pesto, dodaję pokrojone szparagi i pomidorki. Posypuję natką pietruszki.
Fajna sałatka, wygląda tak wiosennie zielono :)
OdpowiedzUsuńJak zielono, bardzo apetycznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńPycha! wiosenne pyszne danie
OdpowiedzUsuńBardzo w moim guście.
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńpyszna sałatka! :) zielona i fajnie przełamana czerwienia przez pomidorki :)
OdpowiedzUsuńależ pyszna, wiosenna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWiosennie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńjuż za sam sos pesto ma u mnie wielki plus:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa sałatka, idealna na szparagowy sezon :-)
OdpowiedzUsuńKolorowa jak zawsze )
OdpowiedzUsuńpiękna prezentacja bardzo smacznej sałatki :)
OdpowiedzUsuń