wtorek, 3 lutego 2015

Cytrynowy łosoś gravlax



Łosoś to ulubiona ryba mojej rodziny. Bardzo często robię łososia gravlax bo lubimy go do sałatek, na chleb, jako przekąska. Idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezy. Do marynaty wykorzystałam Ocet balsamiczny z Modeny Ponti .Otrzymywany jest poprzez mieszanie octu winnego i gotowanego moszczu z winogron. Jego zrównoważony, przyjemny, słodko kwaśny smak wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Jest też klasycznym dodatkiem popularnej sałatki caprese z sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Dodałam także Sok z cytryn sycylijskich Limmi. Marynata nabrała fajnego smaku.






















2 płaty łososia po 1/2 kg ze skórą
4 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
2 łyżki soku z cytryny Limmi
1/2 szklaki cukru
1/2 szklanki soli morskiej
3 łyżki pieprzu

Łososia oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Łososia układam w pojemniku jeden płat skórą do dołu, posypuje solą i cukrem wymieszanym,polewam sokiem z  cytryny, octem balsamicznym, posypuję rozgniecionym pieprzem. Drugim płatem łososia przykrywam ten pierwszy. Zamykam pojemnik i wstawiam do lodówki na 24 h. Po tym czasie kawałek który był do góry układam go na dole pojemnika, a ten co był na dole układam do góry. Wstawiam na kolejne dwa dni do lodówki i przewracam w między czasie i polewam sokami które wytworzy. Po trzech dniach łosoś jest gotowy do jedzenia.


20 komentarzy:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiego łososia, jako,że go uwielbiam muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale! Bardzo smakowita propozycja!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia w każdej postaci. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię łososia :) W takiej postaci jeszcze nie jadłam :) Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje :)
    mmmmmm :) bardzo apetycznie :)
    śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Gravlax to cudowna sprawa, szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie bardzo lubię łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Probowałam takiego, przepyszny, mogę polecić

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super! Uwielbiam łososia pod każdą postacią i taki gravlax też muszę zrobić....

    OdpowiedzUsuń
  11. już sobie wyobraziłam taki plasterek na mojej kanapce- mmniam:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Łosoś to mój nr. 1 wśród rybek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. rozpieszczasz nas... kocham łososia!

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniały obiad, ja też uwielbiam łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm takiego łososia teraz mieć w pracy - bezcenne:-)! Cudny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też jestem wielką fanką łososia, podoba mi się tak przyrządzony :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały!!! Jadłabym bez opamiętania!

    OdpowiedzUsuń