Fajny sposób na przemycenie pietruszki. Nadzienie jest bardzo dobre.Trochę mi zostało, podsmażyłam je na patelni i było pyszne. A to tylko pietruszka. Roladki nie muszą być nudne, i nie potrzeba wielu składników. Moja rodzina była zachwycona.
2 piersi z kurczaka duże
2 szklanki natki pietruszki posiekanej
1,5 sztuki bułki czerstwej
3 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
2/3 szklanki mleka
przyprawa do kurczaka
masło klarowane
Bułki namaczam w mleku, i mocno odciskam w rękach albo na sitku. Piersi z kurczaka nacinam wzdłuż żeby uzyskać duży płat mięsa. Delikatnie rozbijam, ale nie za mocno.Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka.
Masło ucieram, dodaję bułkę odciśniętą i mieszam, oraz żółtka. Białko ubijam na pianę i dodaję do farszu. Mieszam, doprawiam,solą, pieprzem, dodaje natkę pietruszki posiekaną.Na filet układam połowę farszu. spinam szpilkami i związuję nitką wokoło. Podsmażam z każdej strony na maśle klarowanym, żeby roladki zarumieniły się. Następie przekładam na blaszkę i piekę 45 minut temp 200 stopni. Po upieczeniu kroję na plastry.
Odmiana dla fileta, aż chce się jeść, takie apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńSame pyszności na całego.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMadziu uwielbiam wszelkie roladki i chętnie dodaję do nich pietruszkę, ale takiego farszu jeszcze nie robiłam, a pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńLubię takie roladki, pyszne
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ;) pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takim farszem nadziewała kurczaka i go piekła w całości. Twój przepis to inne, ciekawsze, spojrzenie na to tradycyjne danie. No i pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Pyszne !.
OdpowiedzUsuńświetna rolada:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, prosto, smacznie i niebanalnie :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane roladki :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMniam bardzo apetycznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad serwujesz:)
OdpowiedzUsuń