sobota, 28 lutego 2015

Roladki z nadzieniem pietruszkowym


Fajny sposób na przemycenie pietruszki. Nadzienie jest bardzo dobre.Trochę mi zostało, podsmażyłam je na patelni i było pyszne. A to tylko pietruszka. Roladki nie muszą być nudne, i nie potrzeba wielu składników. Moja rodzina była zachwycona.



















2 piersi z kurczaka duże
2 szklanki natki pietruszki posiekanej
1,5 sztuki bułki czerstwej
3 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
2/3 szklanki mleka
przyprawa do kurczaka
masło klarowane

Bułki namaczam w mleku, i mocno odciskam w rękach albo na sitku. Piersi z kurczaka nacinam wzdłuż żeby uzyskać duży płat mięsa. Delikatnie rozbijam, ale nie za mocno.Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka.
Masło ucieram, dodaję bułkę odciśniętą i mieszam, oraz żółtka. Białko ubijam na pianę i dodaję do farszu. Mieszam, doprawiam,solą, pieprzem, dodaje natkę pietruszki posiekaną.Na filet układam połowę farszu. spinam szpilkami i związuję nitką wokoło. Podsmażam z każdej strony na maśle klarowanym, żeby roladki zarumieniły się. Następie przekładam na blaszkę i piekę 45 minut temp 200 stopni. Po upieczeniu kroję na plastry.



14 komentarzy:

  1. Odmiana dla fileta, aż chce się jeść, takie apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności na całego.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu uwielbiam wszelkie roladki i chętnie dodaję do nich pietruszkę, ale takiego farszu jeszcze nie robiłam, a pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia takim farszem nadziewała kurczaka i go piekła w całości. Twój przepis to inne, ciekawsze, spojrzenie na to tradycyjne danie. No i pięknie się prezentuje!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy pomysł, prosto, smacznie i niebanalnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się pomysł na nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie nadziane roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam bardzo apetycznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń