Jako że jestem fanką kaszy, a szczególnie gryczanej to powstały bułki gryczane. W smaku kasza jest wyczuwalna. Bułeczki są bardzo dobre, takie jak lubię zbite i nie nadmuchane. Żałuje ze nie dodałam jeszcze ziaren do nich ale zaspałam ha ha i jak się obudziłam z tym pomysłem bułek już nie było.
2 szklanki maki pszennej typ 650
1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej
250 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli
cukier szczypta
2 łyżki masła
2 dkg drożdży
do posmarowania:
1 jajko
3 łyżki mleka
mak do posypania
Do miski wykruszam drożdże dodaję łyżkę mąki pszennej, cukier, i wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, kilka łyżek. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kaszę gryczaną miele, przesiewam resztę mąki pszennej i dodaję do zaczynu. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do mąki, także sól i kefir. Całość wyrabiam dokładnie ręką albo drewnianą łyżką. Ciasto zarobiłam wieczorem i zostawiłam do wyrośnięcia do rana. Po wyrośnięciu podzieliłam je na osiem części i uformowałam kulki. Wyłożyłam je na blaszce na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypałam makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na około 20 minut góra dół.
Przepisów na dobre pieczywo nigdy dość:) Zjadłabym takie bułeczki na śniadanie.
OdpowiedzUsuńależ piękne te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńMmm! Bardzo ciekawy przepis! Pyszne bułeczki!
OdpowiedzUsuńJadłam gryczany chleb, bułek nie miałam okazji, bułeczki wyglądają apetycznie;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne bułeczki ,same pyszności ,mniam :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Dziękuję za ciekawy przepis.Buziaki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSwietne bułeczki,domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mielić kaszę można dodać mąkę gryczaną ?
OdpowiedzUsuńPyszne ,też myślałam ,że są z mąką gryczaną ,jest jakaś wielka różnica jeśli się podmieni kaszę na mąkę?
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie! zapisuję przepis! też uwielbiam kasz gryczaną, a te bułki wyglądają fantastycznie :-)
OdpowiedzUsuńzjadłabym - mąką gryczana jest bardzo zdrowa - próbowałaś zrobić te bułeczki na samej gryczanej mące?
OdpowiedzUsuńJa także lubię zbite bułki i Twoje mi się bardzo podobają, tym bardziej, że wszelkie wyroby z gryki bardzo mi smakują ;) Już od dłuższego czasu planuję zrobić domowe bułki i ciągle nie mogę się zebrać :P
OdpowiedzUsuńJa także lubię zbite bułki i Twoje mi się bardzo podobają, tym bardziej, że wszelkie wyroby z gryki bardzo mi smakują ;) Już od dłuższego czasu planuję zrobić domowe bułki i ciągle nie mogę się zebrać :P
OdpowiedzUsuńFajny przepis, jestem ciekawa czy robiłaś z kaszy prażonej czy nie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam sedecznie i zapraszam do mnie :)
Madziu kolejny bardzo ciekawy przepis na domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają przepysznie:)
Lepsze niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńPięknie przypieczone:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne :) Jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :) Lubimy takie!
OdpowiedzUsuń