Kurczak doprawiony przyprawą garam masala która ma składzie : kolendrę, kurkumę, pieprz angielski, gałkę muszkatołową, pieprz, kardamon, goździk, koper włoski, liście laurowe. Jest to indyjska przyprawa charakterystyczna dla tego obszaru. Dostałam ją w prezencie i postanowiłam przetestować. Można ją też zrobić samemu. Mi osobiście smakuje, ale ja lubię kuchnię indyjską.U mnie z kaszą bo dla mnie jest zdrowsza.
marynata:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego
sól
rozmaryn 1/2 łyżeczki
pozostałe:
1 opakowanie mrożonki mieszanka chińska
1 woreczek kaszy owsianej
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry indyjskie
1 puszka mleczka kokosowego
olej
Pierś z kurczaka kroję na kawałki. Dodaję pokrojoną cebulę, i ząbek czosnku, sól, ocet winny i rozmaryn. Odstawiam na godzinę do lodówki albo na noc.Na patelni na oleju przesmażam kurczaka chwile i dolewam mleczko kokosowe. Duszę na wolnym ogniu około 20 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu.Dodaję garam masala, kurkumę i curry. Kaszę gotuję 15 minut. Warzywa przesmażam na patelni drugiej na odrobinie oleju. Doprawiam mieszanką przypraw dołączoną do warzyw. Kurczaka podaję z warzywami i kaszą. Można podać z ryżem.
Jakie kolorowe danie, rozjaśnia ten szary dzień :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne kolory,zainspirowało mnie to danie.Świetny przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam indyjską kuchnię, u mnie dziś na obiad curry z ryby :) Twoje danie prezentuje się wspaniale. Zapach garam masali czuję aż u mnie ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka a tu tak pięknie i kolorowo, masz mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :) przepis jak znalazł do.... wzięcia udziału w moim konkursie ;) zapraszam :)
OdpowiedzUsuńtakie dania smakują mi najbardziej,ogólnie ostatnio mam 'bzika' na punkcie kuchni indyjskiej :)
OdpowiedzUsuńkuchnia indyjska jest genialna, ta feria przypraw, smaków. Garam masalę mam zawsze pod ręką, na zimę takie potrawy są wręcz idealne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę gamę smaków w kuchni indyjskiej :)
OdpowiedzUsuń