Idealny gulasz na zimne, chłodne dni. Syty i rozgrzewający. Bardzo lubię fasolę i zimą często ona u mnie króluje w kuchni.
1 puszka kukurydzy
3 marchewki
3 ziemniaki
20 dkg selera
1 por biała część
30 dkg fasoli jaś
50 dkg boczku wędzonego
1 biodrówka
sól, pieprz, chili ostre
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranki
Fasole zalewam zimą wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam fasole do garnka, wlewam wodę, wkładam biodrówkę i boczek wędzony. Po ugotowaniu się mięsa, wyjmuje je i kroję w kostkę..Gotuję do miękkości około dwie godziny.
Seler, marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Por kroję drobno. Warzywa wszystkie przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Koncentrat pomidorowy przesmażam także na patelni, wlewam trochę wywaru od gotowania fasoli, dodaję czosnek. Podsmażone warzywa, koncentrat dodaję pod koniec do fasoli ugotowanej, dorzucam mięso kawałki, kukurydzę. Jeszcze chwile gotuje. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.
Marznę w pracy i samo zdjęcie mnie rozgrzewa. Gulasz musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) na pewno bardzo pożywne:)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie podane :-) no i boczuś jest :-D
OdpowiedzUsuńPyszne:)naczynka bardzo ładne:)
OdpowiedzUsuńNapakowany po brzegi ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, gorące, kolorowe - idealne na tę porę roku! :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na ten kociołek! Taki gulasz to jest to!
OdpowiedzUsuńcudna miseczka Madziu, a i jej zawartość zachwyca:)
OdpowiedzUsuńPyszne ,sycące danie.
OdpowiedzUsuńLubię takie rozgrzewające dania:) I jak zwykle pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńkonkretny i rozgrzewający obiad :)
OdpowiedzUsuńBoski i sycący gulasz :)
OdpowiedzUsuńgulasz to idealne danie na tę porę roku :-)
OdpowiedzUsuń