Potrawa ta wywodzi się z kuchni Szwajcarskiej. Mówiąc szczerze mało znałam ta kuchnię. Miałam okazję ją poznać przy okazji konkursu organizowanego przez VICTORINOX który jest producentem noży Szwajcarskich. Firma ta wyprodukowała z okazji 130 lecia specjalny nożyk którym bardzo fajnie kroi się. Potrawa sycąca i jednogarnkowa na chłodne dni i nie tylko.
43 dkg boczku wędzonego
60 dkg schab z kością ( preferowany wędzony)
5 średnich ziemniaków
30 dkg kapusty
3 marchewki
5 łodyg selera naciowego
3 pomidory
600 ml rosołu drobiowego
2 ziarna ziele angielskie
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
olej
sól, pieprz
Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany, pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję poszatkowaną kapustę, seler naciowy, marchewkę obraną i pokrojoną w talarki. Ziemniaki obieram i kroję w cząstki i również dodaję. Schab kroję w plastry grube. Polecam dodać schab wędzony ja takiego nie dostałam. Całość zalewam bulionem, i dolewam wody do wysokości warzyw. Dodaję ziele angielskie, doprawiam solą , pieprzem. Gotuję po przykryciem do miękkość około 1,5 godziny. Przed podaniem odlewam wywar.
Kuchni Szwajcarskiej nie znam, no może poza serami i czekoladą:) Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńmniam! pierwszy raz się spotykam! kocham sposób krojenia marchewki! wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad .
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, lubię takie jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńtez nie znam tej kuchni, ale lubię takie dania jednogarnkowe:)
OdpowiedzUsuńSzwajcarska kuchnia jest mi zupełnie obca,ale Twoje danie wygląda smacznie więc może warto podszkolić się w tym temacie? :)
OdpowiedzUsuńZupełnie nie znam kuchni szwajcarskiej. Jednak lubię dania jednogarnkowe, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania.Twoje wygląda smakowicie.Gwiazdki jak w niebie.
OdpowiedzUsuńciekawe danie, o którym nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńTeż nie znam tej kuchni.... ale to danie mnie przekonuje, pyszne :)
OdpowiedzUsuńSkradam pomysł na krojenie marchewki, bo wygląda uroczo :))) Pozdrawiam <3
Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń