Gulasz który pachnie dynią, bakłażanem oraz lutenicą. Potrawa sycąca i zdrowa. Im więcej warzyw tym lepiej. Taką wersję najbardziej lubię
marynata:
1/2 kg karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki majeranku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka wina czerwonego
1 bakłażan
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1/2 dyni piżmowej
250 g sosu lutenica
2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
1 łyżeczka przyprawy greckiej
Karkówkę kroję w kostkę, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, olej, sól, rozmaryn, wino, ocet winny, majeranek, mieszam i odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu duszę, podlewając wodą od czasu do czasu. Bakłażana kroję w kostkę, dynię także ale wcześniej obieram ją i pozbawiam pestek. Na patelni głębokiej na małej ilości oleju podsmażam bakłażana i dynię. Warzywa podlewam wodą. Dodaję paprykę pokrojoną cukinię, dolewam przecier pomidorowy i sos lutenica. Warzywa duszę do miękkości. Pod koniec dodaję karkówkę, doprawiam przyprawą grecką, solą, pieprzem.
Oczu oderwać nie mogę-pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale i pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńJakoś w kwestii dyni jestem ograniczona-zupa i ciasto. Czas na taki gulasz;)
OdpowiedzUsuńJak zwykle niezwykle kolorowo i smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania w przeróżnych wariantach :)
OdpowiedzUsuńCudowne dania nam serwujesz, już nie wiem co zjadła bym jako pierwsze.
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobny, ale bez mięsa :) idealne danie na jesienne chłody.
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym Madziu z ogromną ochotą!! pycha:)
OdpowiedzUsuńnie tylko grzyby ale i dynia jest urokiem jesieni ;)
OdpowiedzUsuńten przepis mnie oczarował
OdpowiedzUsuńdyniowy mmm, świetny pomysł. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne danie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :D
OdpowiedzUsuńGarniec obfitości :) pyszne i jekie kolorowe..... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpyszny i konkretny obiad! :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń