ciasto kruche
220 g mąki pszennej
30 g orzechów włoskich mielonych
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
125 g masła
sól szczypta
nadzienie
30 g łososia filet
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb szczypta
250 g szpinaku baby
1 ząbek czosnku
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
3 jaja
200 ml jogurtu greckiego
150 g sera feta
100 g tofu
sól, pieprz
olej
Make przesiewam do miski, dodaję orzechy, sól, żółtka, wodę zimne masło i szybko zarabiam ciasto. Wkładam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wałkuje na papierze do pieczenia. Łatwiej jest później przenieść do formy.
Formę smaruję, wykładam ciastem, które dociskam do brzegów, i nakłuwam widelcem. Piekę w temp 190 stopni 20 minut.
Łososia kroję w kostkę, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryb, majeranek i cebulkę pokrojoną. Odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na wypieczony spód tarty wykładam kawałki łososia bez cebulki. Dodaję przesmażony na patelni szpinak do którego dodaję sprasowany czosnek i doprawiam. Dodaję pomidorki koktajlowe. Jajka wbijam do miski, dodaje jogurt, fetę pokruszoną i całość mieszam. Wylewam na tartę, dodaję pokrojone tofu. Wstawiam na 30 minut minut do piekarnika temp 190 stopni.
Wygląda extra! Ja natomiast uwielbiam wszelkie ryby, nawet tusze bardziej od filetów;-)
OdpowiedzUsuńO tak, tak! Takie tarty to ja uwielbiam! A ta Twoja jest przepiękna!!!!
OdpowiedzUsuńJeśli poszłabym do restauracji i zobaczyła, że ktoś obok zamówił taką tartę, to pomimo tego, że sama byłabym już najedzona to musiałabym ją zamówić i choćby na siłę w siebie wcisnąć bo tak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńPiękna tarta :) można powiedzieć, że wiosna na talerzu :) Twoja kuchnia jest na prawdę wesoła, optymistyczna i taka że aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńwow, pysznie i kolorowo - a próbowałaś zrobić spód tarty z samej mąki orzechowej?
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie ryby i orzechów :) pysznosci :)
OdpowiedzUsuń