Tarta mocno jeżynowa z kremem budyniowym. Znika bardzo szybko. Teraz na jeżyny trwa więc warto to wykorzystać.
spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
30 g kakao czarne
1 łyżka cukru pudru
krem budyniowy:
125 g masła
2 szklanki mleka
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
1 budyń
2 żółtka
2 łyżki cukru płaskie
1 słoiczek konfitury truskawkowej
200 g jeżyn
7 truskawek
Make przesiewam do pojemnika wysokiego, dodaję żółtka, wodę, masło zimne pokrojone, cukier puder, kakao i miksuje w malakserze. Ciasto wykładam na stolnice i zagniatam dosłownie chwile. Im krócej tym lepiej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę od tart średnica 26 cm smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przekładam do formy. Zrywam papier, ciasto ugniatam dokładnie i nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut.
Połowę mleka zagotowuję, w drugiej rozprowadzam budyń z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam budyń i zagotowuję. Wyłączam gaz i wbijam żółtka. Mieszam dokładnie. Budyń studzę.
Masło ucieram mikserem, i dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram i dokładam po łyżce. Krem ma mieć gładką konsystencję.
Zimny spód od tary smaruję konfiturą, dodaje krem, na to jeżyny, kawałki truskawek. Tartę wkładam do lodówki do schłodzenia.
Madziu tarta wygląda obłędnie:))
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa, jako fanka jeżyn jestem na tak ;)
OdpowiedzUsuńPyszna ,że hej!.
OdpowiedzUsuńMagduś wspaniała! Nie mogę oczu oderwać!
OdpowiedzUsuńJest wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowana, musiała szybko zniknąć.
OdpowiedzUsuńWcale mnie nie dziwi,że szybko znika,skoro tak pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać , że wygląda pięknie . Ale co tu dużo mówić ty po prostu robisz wspaniałe fotki .
OdpowiedzUsuńWygląda tak piękne i pysznie :))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna tarta - robi wrażenie.
OdpowiedzUsuń