Strony

Strony

niedziela, 7 września 2014

Jeżynowa tarta



Tarta mocno jeżynowa z kremem budyniowym. Znika bardzo szybko. Teraz na jeżyny trwa więc warto to wykorzystać.












spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
30 g kakao czarne
1 łyżka cukru pudru

krem budyniowy:
125 g masła
2 szklanki mleka
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
1 budyń
2 żółtka
2 łyżki cukru płaskie

1 słoiczek konfitury truskawkowej
200 g jeżyn
7 truskawek


Make przesiewam do pojemnika wysokiego, dodaję żółtka, wodę, masło zimne pokrojone, cukier puder, kakao i miksuje w malakserze. Ciasto wykładam na stolnice i zagniatam dosłownie chwile. Im krócej tym lepiej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę od tart średnica 26 cm smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przekładam do formy. Zrywam papier, ciasto ugniatam dokładnie i nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut.

Połowę mleka zagotowuję, w drugiej rozprowadzam budyń z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam budyń i zagotowuję. Wyłączam gaz i wbijam żółtka. Mieszam dokładnie. Budyń studzę.

Masło ucieram mikserem, i dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram i dokładam po łyżce. Krem ma mieć gładką konsystencję.

Zimny spód od tary smaruję konfiturą, dodaje krem, na to jeżyny, kawałki truskawek. Tartę wkładam do lodówki do schłodzenia.

11 komentarzy: