poniedziałek, 3 czerwca 2013

Masło ziołowe domowe robione













400 ml śmietany 30 % Piątnica
1 garść listków Bazyli
5 gałązek oregano
7 gałązek koperku
Sól
Woda

Śmietanę przelewam do miski od blendera i miksuję blenderem około 10 minut. Tak długo aż oddzieli się woda od śmietany. W ten sposób powstaje maślanka, którą zlewam i można ja wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, wyciskam porządnie. Dodaję sól, pokrojony koper, bazylię, oregano. Całość mieszam i zawijam w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 15 minut. Masełko jest gotowe do krojenia.

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne, tyle że dodaje jeszcze czosnek. Jest idealne do świeżo upieczonego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcia uwielbia takie robione masełko, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. własne masło, super! :) ja ziółek i czosnku dodaję do kupnego masła, też jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń