400
ml śmietany 30 % Piątnica
1
garść listków Bazyli
5
gałązek oregano
7
gałązek koperku
Sól
Woda
Śmietanę
przelewam do miski od blendera i miksuję blenderem około 10 minut. Tak długo aż
oddzieli się woda od śmietany. W ten sposób powstaje maślanka, którą zlewam i
można ja wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, wyciskam
porządnie. Dodaję sól, pokrojony koper, bazylię, oregano. Całość mieszam i
zawijam w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 15 minut. Masełko jest
gotowe do krojenia.
Robię bardzo podobne, tyle że dodaje jeszcze czosnek. Jest idealne do świeżo upieczonego pieczywa :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia uwielbia takie robione masełko, pychotka :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńwłasne masło, super! :) ja ziółek i czosnku dodaję do kupnego masła, też jest smacznie :)
OdpowiedzUsuń