500
gram mąki wrocławskiej
4
dkg drożdży
1/3
szklanki cukru
1
jajko
2
żółtka
50
gram masła
Sól szczypta
¾
szklanki mleka
½
kg rabarbaru
2
łyżki cukru
Lukier:
1
cytryna
1
szklanka cukru pudru
4 łyżki żurawiny suszonej
Rabarbar
obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny.
Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura. Do miski
dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami
mleka.Odstawiam do wyrośniecia zaczyn aż drożdże urosną. Pózniej dodaję resztę
mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też
dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do
wyrośnięcia. Następnie formuję małe kulki ciasta i w środek wkładam konfiturę z rabarbaru.
Bułeczki odstawiam do wyrośniecia. Każdą bułke przed włożeniem do piekarnika
smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku
z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję i
posypuję żurawiną
Smakowicie.uwielbiam ciasto z rabarbarem. Pozdrawiam -Jola
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńale bym jadła!!!!
OdpowiedzUsuń