sobota, 8 czerwca 2013

Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z rabarbaru









500 gram mąki wrocławskiej
4 dkg drożdży
1/3 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
50 gram masła
Sól szczypta
¾ szklanki mleka
½ kg rabarbaru
2 łyżki cukru
Lukier:
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki żurawiny suszonej

 Rabarbar obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny. Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura. Do miski dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami mleka.Odstawiam do wyrośniecia zaczyn aż drożdże urosną. Pózniej dodaję resztę mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie formuję małe kulki ciasta i  w środek wkładam konfiturę z rabarbaru. Bułeczki odstawiam do wyrośniecia. Każdą bułke przed włożeniem do piekarnika smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję i posypuję żurawiną


3 komentarze: