5 szparagów białych grubych
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki startego sera gouda
Sól
2 jajka
Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 truskawki
Szczypior gruby
olej
Szparagi obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie aldente
około 6 minut. Do miski wsypuję mąkę, dodaję ser, jaja, sól całość miksuję
blenderem. Szparagi zimne najpierw obtaczam w samej mące, następnie w cieście
serowym i smażę na gorącym tłuszczu.
Sos, do miseczki wkładam musztardę, dodaję ocet winny, balsamiczny,
dodaje oliwę z oliwek i ucieram.
Truskawki myję, obieram z szypułek kroję w kostkę i dodaję do sosu, razem ze
szczypiorkiem pokrojonym. Doprawiam solą.Szparagi podaję z sosem.
Ciekawy pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie szparagów i sosu truskawkowego.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl
świetna propozycja z tym ciastem ;) bede musiala sprobowac ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że szparagi górą:)
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco :) Bardzo podoba mi sie to zestawienie :)
OdpowiedzUsuńOo, bardzo fajny sposób na urozmaicenie szparagowego szaleństwa;-)
OdpowiedzUsuńwyglądają na chrupiące,świetny pomysł
OdpowiedzUsuńciekawie wyglądają :) kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuń