środa, 19 czerwca 2013

Szparagi w cieście serowym z sosem truskawkowym







5 szparagów białych grubych
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki startego sera gouda
Sól
2 jajka
Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 truskawki
Szczypior gruby
olej

Szparagi obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie aldente około 6 minut. Do miski wsypuję mąkę, dodaję ser, jaja, sól całość miksuję blenderem. Szparagi zimne najpierw obtaczam w samej mące, następnie w cieście serowym i smażę na gorącym tłuszczu.  Sos, do miseczki wkładam musztardę, dodaję ocet winny, balsamiczny, dodaje oliwę  z oliwek i ucieram. Truskawki myję, obieram z szypułek kroję w kostkę i dodaję do sosu, razem ze szczypiorkiem pokrojonym. Doprawiam solą.Szparagi podaję z sosem.
Truskawkowy zawrót głowy 2013

8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie szparagów i sosu truskawkowego.

    Muszę spróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna propozycja z tym ciastem ;) bede musiala sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że szparagi górą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi intrygująco :) Bardzo podoba mi sie to zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, bardzo fajny sposób na urozmaicenie szparagowego szaleństwa;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają na chrupiące,świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawie wyglądają :) kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń