piątek, 7 czerwca 2013

Manna czekoladowa w deserze z musem truskawkowym



Manna mojego dzieciństwa podana trochę inaczej. Kaszka nie musi być nudna :-)









10 łyżek kaszki manny
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczka kakao ciemne
3 biszkopty podłużne
10 truskawek
6 gron winogrono ciemne
8 gron winogrono jasne

Zagotowuję 150 ml mleka. Do połowy kaszki dodaję kakao, łyżeczkę cukru pudru i mieszam. Po zagotowaniu się mleka, wsypuję kaszkę. Następnie gęstniejąca wylewam do foremek serduszka. Kolejne 150 ml mleka zagotowuję.Wsypuję resztę kaszki, dodaję cukier puder i gotuję. Kaszkę wylewam na kakaową warstwę. Zostawiam do przestygnięcia. Na talerz wysypuję pokruszone biszkopty. Układam serca z kaszki. Połowę truskawek miksuje blenderem. Powstały mus wylewam na talerz. Dekoruję truskawkami, winogronem. Z 3 truskawek robię kwiatki i posypuję cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Jak cudownie wygląda! :) Wielki plus za podanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem ci że ja nie lubię kaszy mannej, ale w takiej odslonie chyba bym polubila :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy przeczytałam , ze te cudne serducha to kasza manna poleciał mi ślinka, Bardzo ja lubię to również moje dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kaszę mannę :) pięknie podany deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznaję rację - manna nie jest nudna, a już na pewno nie w twoim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń