niedziela, 3 lipca 2022

Karmelowo kawowa fantazja lata


 Kawowo truskawkowy tort z żelką z truskawek. Zapewniam was że jest obłędny. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie.

 




 








ciasto migdałowe:

2/3 szklanki cukru kokosowego

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki migdałów mielonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jaj wielkość M

krem:

700 ml kremówki 

250 g serka mascarpone

100 ml likieru kawowego

3 łyżeczki żelatyny

100 g kawy capuccino proszek

3 łyżki cukru kokosowego

 

reszta składników:

200 ml likieru kawowego

100 g migdałów prażonych

70 dkg truskawek

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru kokosowego

orzechy, sok z 1/2 cytryny

 

Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier kokosowy i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiewam i mieszam z migdałami.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Krem kawowy:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję kawę,wlewam likier i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. Krem dzielę na trzy części

Żelka truskawkowa:

Truskawki obrane i umyte kroję na pół, przekładam do garnka wlewam sok z połówki cytryny, dodaję cukier trzcinowy i smażę na wolnym ogniu aż truskawki zredukują się i zgęstnieją. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i wlewam do truskawek, zagotowuję. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody, dodaję dwie łyżki gorących truskawek i mieszam w kubku. Rozpuszczoną wlewam do masy truskawkowej i podgrzewam chwilę ale nie zagotowuję już. Odstawiam do wystudzenia.

Wykończenie:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, na nim połowę żelki truskawkowej. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu i znowu żelka truskawkowa. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki i dekoruję truskawkami. Boki obsypuję migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz