Letni omlet pieczony mango z owocami. Do ciasta dodałam mus mango żeby był naturalnie słodki. Owoce można dodać dowolne jak kto lubi. Bez cukru tylko słodycz z natury.
omlet:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 łyżki musu mango
1 łyżka masła klarowanego
szczypta soli
dodatki:
1garść czereśni
1 mango
150g truskawek
100 g jogurtu greckiego
mięta świeża
1 łyżka pistacji
Omlet:
Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do
miski wbijam jajka, dodaję sól, i mieszam mikserem ale tylko
chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję
mąkę, mleko, mus mango i mieszam mikserem. Na patelni nie dużej rozgrzewam
masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet
urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę
uchylone drzwiczki i studzę.
Pozostałe:
Mango obieram, połowę miksuję na mus. Drugą połowę kroję na plasterki.Kilka truskawek zostawiam do dekoracji. Resztę miksuję też na mus. Czereśnie wydrążam z pestek. Na omlet wykładam jogurt, mus mango, truskawkowy, czereśnie,truskawki,mango plastry, listki mięty.Posypuję pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz