Wegański grill z bakłażanem i tofu wędzonym w towarzystwie szparagów.
Pysznie, zdrowo i szybko.
200 g tofu wędzonego
1 pęczek szparagów zielonych
1 bakłażan
1/2 łyżeczki KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona
1 łyżeczka KNORR Przyprawa włoska grubo mielona
sól trzy szczypty
10 pomidorków koktajlowych
2 gałązki bazylia świeża
50 ml oleju rzepakowego
Tofu kroję na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Przekładam do miski wlewam trzy łyżki oleju, dodaję KNORR
Przyprawa orientalna grubo mielona i obtaczam w marynacie. Bakłażan kroję wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Posypuję każdy plaster solą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie zmywam sól i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzelka smaruję olejem każdy plaster. Posypuję KNORR
Przyprawa włoska grubo mielona. Od szparagów odcinam końce. Smaruję je też olejem, posypuję KNORR
Przyprawa włoska grubo mielona. Kawałki tofu nabijam na patyczki do szaszłyków. Układam na rozgrzanym grillu, obok plastry bakłażana, szparagi. Grilluję około 5 minut. Podaję z pomidorkami koktajlowymi i bazylią świeżą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz