czwartek, 5 sierpnia 2021

Quiche z bobem i kulkami ziemniaczanymi

 Uwielbiam zapiekane wszelakie tarty i quichce. Można je jeść na ciepło i na zimno. Zabrać do pracy, na piknik. Wersja z bobem, łososiem i kulkami ziemniaczanymi.




 


 

 





 

spód:

100 g mąki pszennej

150 g migdałów

2 żółtka

1/2 łyżeczki soli, pieprz

2 łyżki sezam czarny i biały

80 g masła zimnego 

2 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

sól, pieprz czarny i czerwony

2 białka

2 jajka

120 g serka czosnkowego śmietankowego

300 ml jogurtu greckiego

250 g bobu

20 kulek ziemniaczanych mrożonych

koperek,natka pietruszki

20 dkg filetu z łososia

papryczka chili

 

 

Ciasto:

Migdały rozdrabniam na mąkę za pomocą kielicha blendującego.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję mąkę migdałową, zimne masło pokrojone,sól,pieprz,sezam,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką o średnicy 20 cm.

Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.

 

 

Nadzienie:

Rybę kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem.

Bób wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuję trzy minuty. Odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Do miski wbijam jajka, dodaję białko,ser czosnkowy, koper, natkę,jogurt, sól, pieprz, paprykę ostrą pokrojoną. Wylewam 1/3 masy, układam kawałki ryby,druga część masy, układam bób. Wylewam resztę masy. Na wierzchu układam kulki ziemniaczane. Quiche wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, i piekę około 35 minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuje natką, papryką i pieprzem czerwonym.

 

1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba ten pomysł, dzieci moje byłyby zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń