omlet:
6 jajek
250 ml mleka
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/
pozostałe:
1 awokado
4 truskawki
6 szparagów zielonych
4 oliwki zielone
1 gałązka pomidorków koktajlowych
2 łyżki jogurtu gęstego
sok z cytryny
pesto:
1 garść rukoli
1 garść koperku,natki pietruszki
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka migdałów
sól, czosnek
125 ml oliwy z oliwek
Omlet:
Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do
miski wbijam jajka, dodaję sól, zioła i mieszam mikserem ale tylko
chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję
mąkę, mleko i mieszam mikserem. Na patelni 26 cm średnicy rozgrzewam
masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet
urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę
uchylone drzwiczki i studzę.
Pesto:
Wszystkie składniki pesto przekładam do pojemnika i rozdrabniam w malakserze.
Końcówki szparagów obieram, wkładam szparagi do gotującej wody osolonej i gotuję trzy minuty.
Awokado obieram , kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Na omlecie wykładam jogurt, pesto, dodaję szparagi,truskawki, oliwki, rukolę, awokado, pomidorki.Posypuję migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz