wtorek, 3 sierpnia 2021

Pieczony omlet ze szparagami

 

 


 

 





 

 omlet:

6 jajek 
250 ml mleka
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/

pozostałe:

1 awokado

4 truskawki

6 szparagów zielonych

4 oliwki zielone

1 gałązka pomidorków koktajlowych

2 łyżki jogurtu gęstego 

sok z cytryny

pesto:

1 garść rukoli

1 garść koperku,natki pietruszki

1 łyżka startego parmezanu 

1 łyżka migdałów

sól, czosnek

125 ml oliwy z oliwek

 

Omlet:

Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do miski wbijam jajka, dodaję sól, zioła i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko i mieszam mikserem. Na patelni 26 cm średnicy rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.

Pesto:

Wszystkie składniki pesto przekładam do pojemnika i rozdrabniam w malakserze. 

Końcówki szparagów obieram, wkładam szparagi do gotującej wody osolonej i gotuję trzy minuty.

Awokado obieram , kroję w plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Na omlecie wykładam jogurt, pesto, dodaję szparagi,truskawki, oliwki, rukolę, awokado, pomidorki.Posypuję migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz