Lekka zapiekanka z czarnym ryżem, fasolką szparagową i łososiem. Zapiekankę robię w jednym naczyniu, ryżu nie gotuję wcześniej tylko go zapiekam w bulionie.
1 szklanka ryżu czarnego
40 dkg filetu z pstrąga łososiowego
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 dkg fasolki szparagowej szerokiej
700 ml bulionu warzywnego
15 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, przyprawa do ryb
1 łyżka koncentratu pomidorowego
papryka wędzona, i ostra
rozmaryn suszony
olej rzepakowy
Rybę kroję na kawałki, posypuje przyprawą do ryb, rozmarynem i odstawiam.
Cebulę i czosnek drobno siekam. Przesmażam na oleju. Ryż przelewam zimną wodą. Dodaję do cebuli chwilę przesmażam. Dodaję koncentrat, paprykę pokrojoną. Fasolę obieram i kroję na kawałki. Dodaję do ryżu. Dodaję sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną. Całość przesypuję do naczynia do zapiekania. Wlewam 700 ml bulionu i mieszam. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni i wstawiam naczynie do zapiekania. Zmniejszam na 200 stopni i piekę około godzinę. Po tym czasie układam na wierzchu kawałki ryb, pomidory i zapiekam jeszcze około 15 minut. Ryż czarny jest twardy i wymaga długiego gotowania, w tym wypadku pieczenia. Przed podaniem posypuję natką, papryką pokrojoną.
super wygląda i super smakuje. Sprawdziłam :3
OdpowiedzUsuńSuuuper :)
OdpowiedzUsuń