czwartek, 26 sierpnia 2021

Czarny ryż zapiekany z fasolką i łososiem

  Lekka zapiekanka z czarnym ryżem, fasolką szparagową i łososiem. Zapiekankę robię w jednym naczyniu, ryżu nie gotuję wcześniej tylko go zapiekam w bulionie.



 





 

1 szklanka ryżu czarnego

40 dkg filetu z pstrąga łososiowego

1 papryka czerwona

1 cebula

2 ząbki czosnku

20 dkg fasolki szparagowej szerokiej

700 ml bulionu warzywnego

15 pomidorków koktajlowych

sól, pieprz, przyprawa do ryb

1 łyżka koncentratu pomidorowego

papryka wędzona, i ostra

rozmaryn suszony

olej rzepakowy

Rybę kroję na kawałki, posypuje przyprawą do ryb, rozmarynem i odstawiam.

Cebulę i czosnek drobno siekam. Przesmażam na oleju. Ryż przelewam zimną wodą. Dodaję do cebuli chwilę przesmażam. Dodaję koncentrat, paprykę pokrojoną. Fasolę obieram i kroję na kawałki. Dodaję do ryżu. Dodaję sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną. Całość przesypuję do naczynia do zapiekania. Wlewam 700 ml bulionu i mieszam. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni i wstawiam naczynie do zapiekania. Zmniejszam na 200 stopni i  piekę około godzinę. Po tym czasie układam na wierzchu kawałki ryb, pomidory i zapiekam jeszcze około 15 minut. Ryż czarny jest twardy i wymaga długiego gotowania, w tym wypadku pieczenia. Przed podaniem posypuję natką, papryką pokrojoną.

2 komentarze: