Taka letnia zupa ugotowana na cielęcinie z dodatkiem młodych pędów czosnku i kapustą młodą. Bardzo aromatyczna, lekka i syta zupa.
50 dkg cielęciny z kością
1 mała główka kapusty młodej
1 marchewka
1 kawałek selera korzeń
1 por biała część
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
15 pędów czosnku młodego
sól, pieprz
Do garnka przekładam mięso i wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję 40 minut. Warzywa obieram. Marchew kroję na plasterki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję, pędy czosnku kroję na pół. Kapustę szatkuję. Do podgotowanego mięsa dodaję warzywa, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól, pieprz i gotuję kolejne 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Na końcu dokładam pomidorki koktajlowe i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz