Pyszny bigos z młodej kapusty ale zapiekany. Zrobiłam go z żeberkami i parówkami bo akurat to miałam w lodówce. Możecie dodać inne mięso i wędliny. Bigos tak naprawdę piecze się sam a my tylko czekamy na efekt końcowy. Wyszedł pyszny bigosik.
1 cebula
1 główka młodej kapusty nieduża
30 dkg parówek
50 dkg żeberek
1 marchewka
1 kawałek pora
1 kawałek selera korzeń
1 papryka pomarańczowa
100 ml wina białego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki wędzonej
tymianek
olej rzepakowy
750 ml wody
Kapustę szatkuję, marchew obraną i seler ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę i por drobno kroję. Na patelni przesmażam na oleju cebulę i por, dodaję marchewkę, seler, koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną,paprykę wędzoną, wino, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę przesmażam. Dodaje kapustę, i mieszam. Na głęboką blaszkę wykładam żeberka. Posypuję je sola, pieprzem, tymiankiem, majerankiem. Wykładam na nie kapustę, wylewam trzy szklanki wody. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 90 minut temp 180 stopni. Blaszkę przykrywam folią aluminiową. Parówki kroję na kawałki. Po 60 minutach dodaję parówki i odkrywam folię. Mięso obieram z kości i kroję. Mieszam całość w blaszce i doprawiam według uznania.
Wygląda znakomicie, musze spróbować
OdpowiedzUsuń