Pyszna soczysta pierś z kaczki którą podałam z sałatką i sosem truskawkowym. Powiem wam że nic więcej nie potrzeba do tego dania. Możecie podać z grzankami. Uwielbiam sosy owocowe do mięs.
2 piersi z kaczki
2 garście rukoli
1 kulka mozzarelli
10 oliwek czarnych
20 dkg truskawek
1 cebula czerwona
sos:
1 łyżka sosu balsamico
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
1 szalotka
50 ml wina czerwonego
20 dkg truskawek
1 łyżeczka miodu
Pierś z kaczki myję osuszam. Skórę nacinam w kratkę. Posypuję solą, pieprzem. Na zimnej patelni układam piersi skórą do dołu. Smażę 7 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. Mięso odkładam na talerz przykrywam folią i odstawiam na 10 minut. Potem kroję w plastry.
Na talerzu układam po bokach kawałki mięsa. Na środku rukolę, pokrojone truskawki, oliwki, mozzarelle, cebulę czerwoną.
Sos:
Szalotkę drobno kroję i przesmażam na odrobinie oleju, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód. Sos gotuję na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Mięso polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz