Domowe jagodzianki z jagodami które sama zbierałam w lesie. Satysfakcja jeszcze większa jak pojedzie się do lasu i zbierze wiaderko jagód. Znikają w oka mgnieniu jeszcze ciepłe.
ciasto:
500 g mąki pszennej typ 500
250 ml mleka
5 dkg drożdży
szczypta cukru
1/2 szklanki cukru
80 g masła roztopionego
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki pasty waniliowej
nadzienie:
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru pudru
300 g jagód
pozostałe:
1 jajko
1 łyżka mleka
lukier:
cukier puder plus gorąca woda
perełki z cukru
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego, i mąki tyle żeby rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około 3 łyżki, szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaję resztę przesianej mąki, jajka,cukier, szczyptę soli, pastę waniliową, resztę mleka letniego. Ciasto wyrabiam robotem za pomocą haka około 15 minut. Wlewam roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiam. Ciasto ostawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia albo na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką i formuję wałek. Z tej porcji wyszło mi 19 bułeczek. Mniej więcej jedna miała wagę około 50 g ciasta surowego.
Jagody umyte i odsączone z wody mieszam z budyniem i cukrem. Kawałki ciasta rozciągam w dłonie nakładam łyżkę farszu i sklejam. Formuję podłużne bułki. Układam na papierze do pieczenia na blaszce w odstępach bo urosną. Piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika po kolei. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem smaruję jajkiem wymieszanym z mlekiem za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią.
Jak przestygną lukruję i posypuję perełkami.
Wspaniałe! Dobrze nadziane jagodami, to lubię :) WYpróbuję przepis, dziękuję. Zapraszam do mnie na inną wersję jagodzianek w formie odrywanych kawałków upieczonych w jednej formie. https://sprawdzonakuchnia.pl/jagodzianki-najlepsze/
OdpowiedzUsuń