sobota, 10 lipca 2021

Ryba w papilotach z warzywami

 Szybki obiad w piekarniku. Miałam dwa gatunki ryby, do tego warzywa które były na stanie. Czyli batat, pomidor, fasolka,kalafior.

 

 

 
 





3 kawałki polędwicy z dorsza

1 kawałek filetu łososia

1 cebula biała

1 cebula czerwona

1 batat

½ kalafiora

1 pomidor

200 g fasolki szparagowej zielonej

natka pietruszki, koperek

sól, pieprz, płatki chili

zioła suszone:oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki, majeranek

olej rzepakowy

1 cytryna


Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę białą, posypuję solą, pieprzem, tymiankiem,majerankiem i odstawiam na noc do lodówki albo przynajmniej na godzinę.

Batata obieram i kroję w paski, kalafior dzielę na małe różyczki, fasolkę obieram,cebulę czerwoną kroję w krążki. Warzywa przekładam do miski, wlewam 40 ml oleju, posypuję solą, pieprzem, tymiankiem,natką suszoną, bazylią, oregano. Na arkuszu papieru do pieczenia układam garść warzyw, na nie kawałek ryby. Końce papieru związuję jak cukierka. Na wierzchu dodaję plaster cytryny, kawałek pomidora,trochę warzyw. Posypuję natką, koperkiem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Rybę piekę 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz