Lekka dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Obłędny łosoś który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami. Orzeźwiająca idealna na upały terrina.
6 szparagów zielonych
150 g serka śmietankowego puszystego
350 g jogurtu greckiego
1 garść liści sałaty
100 g łososia wędzonego
sól, pieprz czarny, pomidory suszone przyprawa
4 łyżeczki pełne żelatyny
100 ml wody
8 truskawek
Szparagi docinam do długości foremki i gotuję aldente około trzy minuty w osolonej wodzie.
Serek
mieszam z jogurtem greckim, dzielę na dwie części. Połowę żelatyny
namaczam w 50 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej.
Do żelatyny dodaję łyżkę masy w ten sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam
żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi przyprawą. Foremkę o
wymiarach 7x20 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia
jeden obok drugiego.
Liście sałaty siekam,
przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję
drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się
zielona. Żelatynę drugą połowę czyli 2 łyżeczki namaczam w trzech
łyżkach masy jogurtowej zielonej i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy
zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem.Połowę masy wylewam
do foremki. Układam trzy szparagi, wylewam drugą część masy zielonej i wciskam w nią kolejne trzy szparagi.Układam truskawki obrane i wylewam masę białą. Wstawiam do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz