Podwójnie czekoladowe ptysie bo z kremem z czekoladą i polewą. Czy możne być coś lepszego niż dużo czekolady na jednym ptysiu :-)
ciasto ptysiowa:
100 g masła
120 g mąki
5 jajek
szczypta soli
250 ml wody
krem czekoladowy:
500 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 żółtka
70 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
200 g czekolady gorzkiej
polewa:
czekolada gorzka 50 g
czekolada biała 50 g
Ciasto:
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję.Wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Jak ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie urosną dlatego należy zachować odstępy między nimi.
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i dopiero wtedy przekrawam ptysie.
Krem:
W garnku zagotowuję mleko z połamaną czekoladą, wanilią. Cały czas mieszam żeby czekolada się rozpuściła . Żółtka ucieram na puch razem z cukrem,wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Masę jajeczną wlewam do mleka czekoladowego, cały czas mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż masa zrobi się gęsta. Odstawiam na przestygnięcia. Żeby na kremie nie zrobił się kożuch na ciepłym kremie wykładam folię spożywczą. Ptysie nadziewam kremem.
Polewa:
Czekolady każdą osobno rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ptysie polewam czekoladami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz