Pyszny chleb można powiedzieć że już z obkładem. Powiem wam że jadłam go bez pamięci. nie mogłam się oprzeć. Tylko jeżeli chcecie dodać wędlinę i kiełbasę niech będzie dobrej jakości.
składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
1 jajko
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
60 ml oleju
2 dkg drożdży
125 ml wody letniej
40 g szpinaku baby
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kiełbasy myśliwskie
100 g plastry kiełbasy żywieckiej
Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki i wody letniej około 50 ml żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut żeby pracował.
Zaczyn dzielę sobie na trzy części. Do jednej części przesiewam 160 g mąki dodaję 1/3 soli ,20 ml oleju, wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne.
Szpinak, 20 ml oleju, jajko rozdrabniam blenderem.
Do drugiej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną szpinakową i wyrabiam robotem. Z uwagi na to że pasta już jest rzadka to wody dolewam tylko wtedy jeżeli widzę że jest taka potrzeba.
Do trzeciej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję koncentrat, sól,20 ml oleju, wodę w razie potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko jest wtłoczyć do niego pastę, to znaczy połączyć. Dlatego zalecam opcję dzielenia zaczynu.
Mamy wyrobione trzy kolory ciasta, które odkładam na 90 minut do wyrośnięcia.
Ciasto białe rozciągam palcami na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o długości foremki do pieczenia około 30 cm u mnie i szerokości 10 cm. Z brzegu dłuższego układam kiełbasy wzdłuż i zwijam w rulon. Sklejam końce. To samo robię z ciastem czerwonym. Tylko na nim układam plastry kiełbasy wzdłuż i zwijam w wałek.Sklejam końce. Z zielonego ciasta formuję wałek o długości foremki.
Foremkę o długości 32 cm wykładam papierem do pieczenia, układam wałek z ciastem zielonym,środek foremki biały wałek, i czerwony. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni, wstawiam miseczkę z gorącą wodą do piekarnika. Przed pieczeniem spryskuję chleb zimną wodą. Piekę 10 minut, potem zmniejszam na 210 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 190 stopni i piekę jeszcze około 30-40 minut.
Po wyjęciu wyjmuję z formy i spryskuję zimną wodą, przykrywam ściereczką do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz