Domowa pomidorowa taką jak robiła moja mama. Preferuję bardziej gęstą, dlatego blenduję warzywa na których gotuję zupę przez co jest syta.
1 korzeń pietruszki
1 kawałek selera
1 marchewka
1 por kawałek
1 cebula
sól, pieprz, natka pietruszki
olej rzepakowy
500 ml passaty pomidorowej
100 ml śmietany 18 %
700 ml bulionu drobiowego
200 g makaronu wstążki
Warzywa obieram. Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Zawsze tak robię bo zupa jest lepsza. Do garnka osobnego przekładam obrane warzywa, wlewam bulion najczęściej u mnie drobiowy który zostaje mi od rosołu. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjmuję por którą można zjeść, a resztę warzyw zostawiam. Wlewam przecier pomidorowy, zagotowuję. Potem całość blenduję. Nie lubię wodnistej zupy pomidorowej, a przy okazji wykorzystuje wszystkie warzywa z zupy. W ten sposób gotowała moja mama teraz ja tak robię. Na końcu wlewam śmietanę i doprawiam sola, pieprzem. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, natką i marchewką, której kawałek zostawiam do dekoracji.
Cześć, dziś ugotowana i zjedzona, b. smaczna i niezwykła w smaku; koniecznie do powtórzenia. Dziękuję za przepis (idealny także dla niejadków), pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuń