piątek, 23 kwietnia 2021

Krem mango z batatem i białymi warzywami

Pyszna zupa krem wegetariańska. Zrobicie ją w 30 minut. Mango polecam jeść nie tylko jako dodatek do deserów. Idealnie komponuje się  w daniach wytrawnych.







 

 1 mango

2 bataty

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 kawałek por biała część

1 kawałek selera korzeń

1 pietruszka korzeń

1 ziemniak

sól, pieprz, kurkuma, papryczka chili

jogurt naturalny gęsty

natka pietruszki

olej rzepakowy

Mango, warzywa obieram. Do garnka wlewam wodę około 2 litry. Warzywa nie kroję na małe kawałki, jedynie na dwie części. Łatwiej będzie je potem rozdzielić. Do wody dodaję batata, marchewkę, seler, korzeń pietruszki, ziemniak, i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie w drugim garnku przesmażam pokrojoną cebule, czosnek i por. Do cebuli dodaję warzywa białe które wyjmuję z bulionu. Wlewam też połowę bulionu. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Jak zupa jest za gęsta dolewam wody. Do garnka w którym zostały bataty, marchew, dodaję pokrojone mango i chwilę gotuję. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, sól, pieprz, kurkumę, papryczkę chili. Jak zupa jest gęsta dolewam wodę. Na talerz wylewam na przemian dwie łyżki zupy mango, dwie łyżki zupy białej. Dekoruję mango, chili, natką, jogurtem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz