poniedziałek, 14 grudnia 2020

Pierożki rybki z pasztetem i sosem żurawinowym

 Do pochrupania na ciepło ale też na zimno. Pyszne pierogi pieczone rybki, które zrobiłam z pasztetem z soczewicy. Pasztet wykorzystałam gotowy kupny, ale możecie zrobić sami. Do tego pyszny sos z żurawiny.

 


 

 

 
 
 
 





pierożki pieczone ciasto:

300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1 jajko
200 ml mleka
2 dkg drożdży

pozostałe:

1 jajko
olej do smażenia
pieprz czarny ziarna

220 g pasztetu z soczewicy z żurawiną

sos żurawinowy:

200 g żurawiny świeżej

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 gwiazdki anyżu

2 ziarna kardamonu

2 goździki

sól, pieprz

125 ml wina czerwonego

 

Ciasto na pierożki:

Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto zagniatam na stolnicy, i dziele na małe części. Ciasto  rozwałkowuję na grubość 2 mm, wycinam koła o średnicy 10 cm za pomocą pucharka do lodów. Pasztet kroję i rozgniatam widelcem w misce. Układam łyżkę farszu ale z jednej strony, tam gdzie będzie ogon nie ma być farszu. Sklejam i za pomocą widelca przyduszam. Tam gdzie nie ma nadzienia i ma być ogon palcami zgniatam żeby zrobić wcięcie. Koniec ogona nacinam nożyczkami, z drugiej strony tez nacinam gdzie ma być buzia ryby. Rybie łuski  nacinam nożyczkami na cieście robiąc to delikatnie żeby nie przeciąć ciasta. Oczy robię z pieprzu. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na blaszce na papierze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp  180 minut i piekę 30 minut.Pierożki podaję z sosem żurawinowym.

Sos:

Żurawinę umytą przekładam do garnka, wlewam wino, dodaję anyż, goździki, kardamon, cynamon, miód i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka i zacznie gęstnieć. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz