Jesienny deser dla dzieci bez cukru, dosładzany miodem, z dodatkiem zdrowych płatków owsianych i orzechów. Korzenne gruszki podałam z pyszną żelką żurawinową. Żurawina ma moc witamin i właściwości. W tej chwili jest łatwo dostępna do kupienia.
Składniki:
3 gruszki
4 łyżki płatków owsianych
1/3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki orzechów włoskich posiekane
50 ml soku jabłkowego bez cukru
1 łyżka soku z cytryny
żelka żurawinowa korzenna:
1 szklanka żurawiny świeżej
szczypta cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 łyżki miodu
150 ml soku jabłkowego bez cukru
Gruszki myję dokładnie i kroję na pół wzdłuż. Wydrążam środek. Gruszki skrapiam sokiem z cytryny. Wydrążone środki kroję w kostkę. Dodaję do nich płatki, sok z jabłek, miód, cynamon, orzechy i płatki migdałowe. Mieszam całość. Nadziewam każdą połówkę gruszek płatkami. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Gruszki układam w naczyniu do zapiekania. Gruszki piekę około 40 minut. W trakcie pieczenia jeżeli płatki zaczną się za bardzo spiekać nakrywam je folią aluminiową.
Żelka:
Żurawinę myję, przekładam do garnka, wlewam sok,dodaję cynamon,gwiazdki anyżu, miód. Na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina zrobi się miękka i zrobi się gęsty sos. Gruszki podaję z żelką.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń