Pyszny świąteczny dorsz z sosem żurawinowym kwaskowym i słodką soczystą gruszką. Pycha na świątecznym stole będzie w sam raz.
2 gruszki
1 łyżka masła klarowanego
1 cytryna
3 kawałki filetu dorsza
sól, pieprz
przyprawa do ryb
koper świeży
sos:
125 ml wina czerwonego
2 łyżki octu balsamico
1 laska cynamonu
dwie gwiazdki anyżu
sól, pieprz
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
20 dkg żurawiny świeżej
Filety z dorsza myję, osuszam. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekanym koperkiem i odstawiam na godzinę albo dłużej do lodówki.
Sos:
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam wino, ocet balsamiczny, dodaję cukier, miód, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka, rozgniatam ją widelcem i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem. Na końcu wyjmuję cynamon i anyż.
Gruszki obieram i kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam gruszki. Wykładam je do naczynia do zapiekania, układam na nich rybę. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie zmniejszam do 170 stopni i piekę około 15 minut to zależy od grubości filetu ryby. Podaję z cząstkami cytryny, sosem żurawinowym, posypuję koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz