Świąteczny tort o smaku piernika i kawy. Do tego czekolada i krówka. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od niego w święta :-)
biszkopt piernikowy:
4 jajka wielkość M
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka płaska kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru muscovado
krem cappuccino:
80 g kawy cappuccino
250 g serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny płaskie
400 ml śmietany kremówki 30 %
przełożenie:
300 g kremu krówkowego
nasączenie:
125 ml wina czerwonego
1 cytryna
50 ml wody
dekoracja:
pierniki, bezy, polewa czekoladowa, kawa cappuccino
Biszkopt:
Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i
dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Dodaję stopniowo żółtka i dalej
ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao,
proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek
i delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do
nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje
ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.
Krem:
Mascarpone, śmietanę, kawę przekładam do miski i ubijam
mikserem.Nie dodaję cukru bo w kawie już trochę jest, a po drugie krem korówkowy jest bardzo słodki.
Wykonanie:
Biszkopt kroję na trzy blaty. Nasączam ponczem. Dolny
blat smaruję kremem cappuccinno, połową kremu krówkowego, następny blat nasączam ponczem, smaruję krem cappuccino i krówkowym ,
i ostatni blat układam i nasączam. Boki smaruję kremem cappuccino, górę także. Tort dekoruję polewą czekoladową, resztą kremu, piernikami, bezami, kawą cappuccino.
Wygląda to smakowicie, ale z moimi zdolnościami chyba tego nie powtórzę :(
OdpowiedzUsuń