wtorek, 1 grudnia 2020

Zupa musztardowa

Pierwszy raz zrobiłam zupę musztardową, i muszę powiedzieć że mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Jest kremowa, kwaskowa a zarazem delikatna. Ale koniecznie dodajcie jabłka, wino bo zupa zyskuje na smaku. Podaję ją  z jajkiem i kabanosami przez co jest bardziej syta.

 

 






składniki:

1 kawałek korzenia selera

1/2 kg ziemniaków

1 por biała część

2 jabłka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego

1 łyżka masła klarowanego

3 łyżeczki musztardy

sól, pieprz czarny, czerwony

papryczka chili, natka pietruszki

100 ml śmietany 18 % do zup

100 g kabanosów

4 jajka

125 ml wina białego

 

Wykonanie:

Cebulę czosnek, por drobno kroję i przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone i obrane ziemniaki, seler, jabłka. Przesmażam minutę i wlewam bulion. Gotuję do miękkości. Na końcu dodaję musztardę, śmietanę, sól, pieprz i miksuję zupę na krem. Jajka gotuję na twardo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam na patelni na odrobinie masła. Zupę podaję z jajkiem, kabanosami, chili, natką, pieprzem czerwonym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz