Pierwszy raz zrobiłam zupę musztardową, i muszę powiedzieć że mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Jest kremowa, kwaskowa a zarazem delikatna. Ale koniecznie dodajcie jabłka, wino bo zupa zyskuje na smaku. Podaję ją z jajkiem i kabanosami przez co jest bardziej syta.
składniki:
1 kawałek korzenia selera
1/2 kg ziemniaków
1 por biała część
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka masła klarowanego
3 łyżeczki musztardy
sól, pieprz czarny, czerwony
papryczka chili, natka pietruszki
100 ml śmietany 18 % do zup
100 g kabanosów
4 jajka
125 ml wina białego
Wykonanie:
Cebulę czosnek, por drobno kroję i przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone i obrane ziemniaki, seler, jabłka. Przesmażam minutę i wlewam bulion. Gotuję do miękkości. Na końcu dodaję musztardę, śmietanę, sól, pieprz i miksuję zupę na krem. Jajka gotuję na twardo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam na patelni na odrobinie masła. Zupę podaję z jajkiem, kabanosami, chili, natką, pieprzem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz