Do pochrupania na ciepło ale też na zimno. Pyszne pierogi pieczone rybki, które zrobiłam z pasztetem z soczewicy. Pasztet wykorzystałam gotowy kupny, ale możecie zrobić sami. Do tego pyszny sos z żurawiny.
pierożki pieczone ciasto:
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1 jajko
200 ml mleka
2 dkg drożdży
pozostałe:
1 jajko
olej do smażenia
pieprz czarny ziarna
220 g pasztetu z soczewicy z żurawiną
sos żurawinowy:
200 g żurawiny świeżej
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 ziarna kardamonu
2 goździki
sól, pieprz
125 ml wina czerwonego
Ciasto na pierożki:
Do
miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka
letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w
ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól,
resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto
mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto
zagniatam na stolnicy, i dziele na małe części. Ciasto rozwałkowuję na grubość 2 mm, wycinam koła o średnicy 10 cm za pomocą pucharka do lodów. Pasztet kroję i rozgniatam widelcem w misce. Układam łyżkę farszu ale z jednej strony, tam
gdzie będzie ogon nie ma być farszu. Sklejam i za pomocą widelca przyduszam. Tam gdzie nie ma nadzienia i ma być ogon palcami zgniatam żeby
zrobić wcięcie. Koniec ogona nacinam nożyczkami, z drugiej strony tez nacinam gdzie ma być buzia ryby. Rybie łuski nacinam
nożyczkami na cieście robiąc to delikatnie żeby nie przeciąć ciasta.
Oczy robię z pieprzu. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na
blaszce na papierze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 minut i
piekę 30 minut.Pierożki podaję z sosem żurawinowym.
Sos:
Żurawinę umytą przekładam do garnka, wlewam wino, dodaję anyż, goździki, kardamon, cynamon, miód i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka i zacznie gęstnieć. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz