Strony

Strony

piątek, 11 grudnia 2020

Dorsz z gruszką i żurawiną

 

 Pyszny świąteczny dorsz z sosem żurawinowym kwaskowym i słodką soczystą gruszką. Pycha na świątecznym stole będzie w sam raz.

 





 

 


 

2 gruszki

1 łyżka masła klarowanego

1 cytryna

3 kawałki filetu dorsza

sól, pieprz

przyprawa do ryb

koper świeży

sos:

125 ml wina czerwonego

2 łyżki octu balsamico

1 laska cynamonu

dwie gwiazdki anyżu

sól, pieprz

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka miodu

20 dkg żurawiny świeżej


Filety z dorsza myję, osuszam. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekanym koperkiem i odstawiam na godzinę albo dłużej do lodówki.

Sos:

Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam wino, ocet balsamiczny, dodaję cukier, miód, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka, rozgniatam ją widelcem i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem. Na końcu wyjmuję cynamon i anyż.

Gruszki obieram i kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam gruszki. Wykładam je do naczynia do zapiekania, układam na nich rybę. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie zmniejszam do 170 stopni i piekę około 15 minut to zależy od grubości filetu ryby. Podaję z cząstkami cytryny, sosem żurawinowym, posypuję koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz