poniedziałek, 9 listopada 2020

Migdałowe quiche z kiełbaską i kalafiorem

 Pyszne chrupiące ciasto kruche z migdałami i dodatkiem czarnuszki. Do tego kalafior, kabanosy, żywiecka. Quiche bardzo dobre na ciepło i na zimno. Możecie zapakować do pracy, na wynos poczęstować kogoś. Tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia. Ciasto kruche często robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki.

 



 


 

 




ciasto kruche:

100 g mąki pszennej

100 g migdałów

2 żółtka

1/2 łyżeczki soli, pieprz

1 łyżka nasion czarnuszki

100 g masła zimnego 

2 łyżki zimnej wody


nadzienie:

70 g kabanosów

1/4 kalafiora

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

papryczka chili

sól, pieprz

2 białka

2 jajka

250 g serka czosnkowego śmietankowego

100 g sera feta

400 ml jogurtu greckiego

10 pomidorków koktajlowych

10 plastrów żywieckiej kiełbasy

natka pietruszki

 

Ciasto:

Migdały rozdrabniam na mąkę za pomocą kielicha blendującego.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję mąkę migdałową, zimne masło pokrojone,sól,pieprz,czarnuszkę,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm.

Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.

Nadzienie:

Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie.Do miski wbijam jajka, dodaję białko,ser czosnkowy,jogurt, sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą pokrojoną. Ser feta jest słony wiec ostrożnie z solą. Mieszam i na końcu dodaję fetę pokrojoną. Wylewam 1/3 masy, układam kawałki kalafiora,druga część masy, układam kawałki kabanosów. Wylewam resztę masy. Na wierzchu układam pomidorki koktajlowe pokrojone, plastry żywieckiej. Quiche wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, po włożeniu zmniejszam na 180 stopni i piekę około 35 minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuje natką.


1 komentarz: